Міністерство юстиції надало інформацію у відповідь на звернення Асоціації експертів України щодо питання збереження Донецького НДІСЕ як окремого суб’єкту судово-експертної діяльності


На початку 2021 року розпорядженням Кабінету Міністрів України №52-р «Про реорганізацію Донецького науково-дослідного інституту судових експертиз Міністерства юстиції» було затверджено пропозицію Міністерства юстиції щодо реорганізації Донецького науково-дослідного інституту судових експертиз Міністерства юстиції (код згідно з ЄДРПОУ 02883147) шляхом приєднання його до Національного наукового центру “Інститут судових експертиз ім. Засл. проф. М.С. Бокаріуса”

Асоціація експертів України висловила свою позицію у зв’язку із необхідністю збереження на Сході України потужного науково-дослідного центру судових експертиз та надіслала листа до Міністра юстиції України Малюськи Д.Л. та до Президента України Зеленського В.О. із проханням щодо перегляду розпорядження Кабінету Міністрів України №52-р «Про реорганізацію Донецького науково-дослідного інституту судових експертиз Міністерства юстиції» та здійснення збереження Донецького НДІСЕ (ідентифікаційний код 02883147) як окремого суб’єкту судово-експертної діяльності.

У відповідь на лист Асоціації експертів України на початку квітня 2021 року надійшов лист від Офісу Президента України, в якому зазначено, що звернення Асоціації надіслано до Кабінету Міністрів України з проханням розглянути його в межах своєї компетенції та проінформувати про результати звернення.

Також, на початку травня 2021 року у відповідь на лист Асоціації експертів України надійшов лист від Міністерства юстиції України за підписом Міністра юстиції Дениса Малюськи, в якому зазначено, що реорганізацію Донецького НДІСЕ здійснено в межах повноважень, наданих Кабінету міністрів України статтею 7 Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність» шляхом видання розпорядження №52-р «Про реорганізацію Донецького науково-дослідного інституту судових експертиз Міністерства юстиції».

На жаль, позицію Міністерства юстиції щодо подальших дій та процедур з реорганізації Донецького НДІСЕ чітко не було озвучено. Проте, сподіваємось, що наша позиція допоможе знайти зважене рішення в питанні збереження Донецького науково-дослідного інституту судових експертиз та сприятиме подальшому розвитку судово-експертної діяльності в Україні.